Mzdy zdravotných sestier dnes poslanci neprerokujú,presunuli ich na neskôr

02.12.2011 Bratislava

Bratislava 2. decembra (TASR) - Mzdy zdravotných sestier dnes poslanci riešiť nebudú, hoci to mali v pláne. O novele zákona, ktorá má zvýšiť mzdy sestier a pôrodných asistentiek na úroveň od 640 eur do 928 eur v závislosti od dĺžky praxe, sa bude hovoriť až po hlasovaní o štátnom rozpočte. O presunutie bodu požiadal v úvode štvrtého rokovacieho dňa 26. schôdze Národnej rady SR jej predseda Pavol Hrušovský (KDH).

\"Vzhľadom na situáciu, ktorá je v zdravotníctve, by som chcel požiadať o súhlas odložiť rokovanie o tomto zákone a zaradiť ho ako prvý bod po schválení zákona o štátnom rozpočte,\" povedal Hrušovský, ktorý chce takýmto krokom ponechať \"istú možnosť aj legislatívne upraviť niektoré problémy, ktoré sprevádzajú aktuálnu situáciu v zdravotníctve\". Poslanci mu návrh odobrili.

Podľa novely zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek by mzdy zdravotných sestier od budúceho roka nemali klesnúť pod určitú hranicu. Právna norma by mala platiť od apríla 2012. Vzťahuje sa na všetky sestry a pôrodné asistentky bez ohľadu na druh zamestnávateľa.

Rokovanie dnes pokračuje návrhom vládneho zákona o uznávaní a výkone rozhodnutí, ktorými sa ukladá trestná sankcia nespojená s odňatím slobody alebo probačné opatrenie na účely dohľadu v EÚ. Má sa ním uľahčiť spolupráca slovenských a zahraničných súdov v rámci EÚ. K zjednodušeniu má prispieť priamy styk justičných orgánov členských štátov, t.j. súdov. Návrh zákona z dielne ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS) zároveň zohľadňuje požiadavky na obmedzenie množstva úradne prekladaných dokumentov, ako aj čo najširšie možnosti komunikácie justičných orgánov.
 

Vyberte región